Waterpokken Vaccinatie

Waterpokken is een virale infectie dat zich uit als een uitbraak van vlekjes die veranderen in blaren en open wondjes. Dit zeer besmettelijke virus komt voornamelijk voor bij kinderen. Er bestaat een vaccin dat het varicella vaccin wordt genoemd. Deze is erg effectief in het voorkomen van waterpokken. Deze vaccinatie is vrijwel een vereiste geworden voor ieder kind dat wordt geboren in een ontwikkeld land.

Het varicella-zoster virus veroorzaakt waterpokken, en het vaccin is niet 100% effectief. Het waterpokken vaccin is over het algemeen zeer effectief, maar er zijn een klein aantal kinderen die alsnog de waterpokken krijgen na de vaccinatie. Als deze kinderen worden geïnfecteerd, dan zijn de symptomen meestal veel minder erg dan bij mensen die de vaccinatie niet hebben gehad.

Het vaccin wordt meestal toegediend op een leeftijd van vijftien maanden. Omdat dit vaccin niet 100% effectief is, wordt het aangeraden dat kinderen rond hun vijfde levensjaar een ‘booster’ krijgen. Dit wordt beschouwd als extra bescherming tegen waterpokken. Kinderen van 13 jaar of ouder die nog geen waterpokken hebben gehad en die ook niet gevaccineerd zijn, worden aangeraden zich ook te laten vaccineren.

Het vaccin is niet effectief tegen een ‘slapend’ VZV virus. Dit VZV virus kan later in het leven gordelroos veroorzaken bij een besmet persoon. Gordelroos veroorzaakt erg veel ongemak, en het uit zich ook als rode, jeukende uitslag en blaartjes. Een waterpokken vaccin beschermt hier niet tegen. Voor ouderen is er een vaccin tegen gordelroos verkrijgbaar.

Gezonde kinderen die al waterpokken hebben gehad, hoeven later niet nog eens gevaccineerd te worden. Zij zijn immuun voor het virus, aangezien je deze maar een keer kunt krijgen. Dit geldt ook voor ouderen die als kind de ziekte al hebben gehad.

Sinds de introductie van het waterpokken vaccin, is het aantal gevallen van waterpokken in ontwikkelde landen sterk gedaald. Dit vaccin heeft wonderen gedaan bij het voorkomen en het vertragen van de verspreiding van waterpokken. Dit vaccin is hard nodig in arme, derde-wereld landen. Er is grote vraag naar. Iedere kind zou, ongeacht dit sociale en economische achtergrond, dit vaccin moeten kunnen krijgen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie