Waterpokken en Zwangerschap

Waterpokken is een virale ziekte dat zeer besmettelijk is voor iedereen die de ziekte niet eerder heeft gehad, of ertegen is gevaccineerd. Bij zwangere vrouwen maken mensen zich meestal niet druk om waterpokken. De meeste zwangere vrouwen hebben de ziekte als kind al gehad, of zijn er als kind zijnde tegen gevaccineerd. Als een zwangere vrouw niet immuun is voor de ziekte, dan kan het behoorlijk gevaarlijk zijn om deze op te lopen. Het gevaar is afhankelijk van de timing van de infectie.

Congenitale varicella syndroom is een zeldzame groep potentiële aangeboren aandoeningen. Dit syndroom doet zich alleen voor als een zwangere vrouw de ziekte oploopt binnen de eerste twintig weken van de zwangerschap. Als de vrouw in kwestie iets langer of korter dan twintig weken zwanger is, dan wordt zij evengoed gecontroleerd. Congenitale varicella syndroom is ontzettend gevaarlijk en er moet dus in alle gevallen tegen beschermd worden.

Een aantal symptomen van congenitale varicella zijn oorproblemen, bot misvormingen, oogproblemen, littekens of zelfs mentale retardatie. Congenitale varicella syndroom is relatief erg zeldzaam, dit is echter geen reden om het risico dan maar te lopen. De complicaties van deze aandoening zijn veel te ernstig om lichtelijk te worden opgevat. Ook moet er bescherming worden geboden tegen potentieel levensgevaarlijke infecties in combinatie met waterpokken en zwangerschap.

Iedere volwassene die niet is gevaccineerd tegen waterpokken, zou zeker moeten informeren naar een vaccin. Dit is nog sterker aan te raden wanneer er sprake is van zwangerschap. Voordat u gaat proberen zwanger te worden, is het belangrijk eerst na te gaan of u wel immuun bent. Een simpel bloedonderzoek kan dit vaststellen. Dit onderzoek zou letterlijk uw leven of dat van uw baby kunnen redden.

Waterpokken en zwangerschap gaan niet goed samen. Als u bent blootgesteld aan de ziekte, dan is het van groot belang om zo snel mogelijk de arts te raadplegen. Zeker als u niet gevaccineerd bent. Er is ook een immunoglobuline product dat toegediend kan worden binnen 96 uur na blootstelling aan waterpokken. Zelfs wanneer dit een uitbraak van waterpokken niet voorkomt, kan het wel de ernst van de ziekte drastisch verminderen.

Het belangrijkste om te onthouden aangaande waterpokken en zwangerschap, is om vooruit te plannen. Als u zwanger wilt worden, of als u ontdekt dat u zwanger bent, laat dit dan zo snel mogelijk aan een arts weten. Zorg dat u gecontroleerd wordt op immuniteit voor het virus.

Post by Globetrotter

Geef een reactie