Waterpokken Advies

waterpokken2

Waterpokken is een veel voorkomende kinderziekte dat zich vooral voordoet onder kinderen van onder de twaalf. De ziekte is zeer besmettelijk, en het kan iedereen treffen, ongeacht de leeftijd. Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus, ook wel bekend als VZV. De symptomen van waterpokken omvatten meestal uitslag van vlekjes en blaren, en milde tot ernstige griepachtige symptomen.

Waterpokken is grotendeels onder controle in de meeste ontwikkelde landen, aangezien de meeste kinderen op jonge leeftijd hiertegen gevaccineerd worden. De meeste kinderen worden immuun gemaakt voor de ziekte rond een leeftijd van vijftien maanden. De meeste kinderen krijgen rond hun zesde ook nog een ‘booster’ vaccin, zodat zij hun hele leven beschermd zijn.

Over het algemeen is iemand die de waterpokken heeft gehad, de rest van zijn leven immuun voor VZV. Het virus kan echter wel later in het leven gordelroos veroorzaken. Gordelroos wordt veroorzaakt door een andere vorm van het virus dat toelaat op een wat latere leeftijd. Dit kan vrij ernstig zijn als het niet juist wordt behandeld.

De symptomen van waterpokken beginnen meestal met algehele malaise. Meestal is er sprake van verhoging, hoofdpijn of keelpijn. Na een paar dagen beginnen zich kleine bultjes te ontwikkelen op de buik of rug. Deze bultjes zullen eruit gaan zien als kleine puistjes, en veranderen later in hele dunne blaartjes. Deze blaren zullen uiteindelijk knappen, waardoor er open wondjes achterblijven die erg jeuken. Na verloop van tijd zullen deze vlekken zich verspreiden over het grootste gedeelte van het lichaam. Als het einde van de ziekte nadert, dan zullen zich korstjes vormen over deze wondjes.

Over het algemeen zijn waterpokken niet gevaarlijk. Zo nu en dan kan het voorkomen dat iemand complicaties krijgt. Enkele van deze complicaties kunnen vrij ernstig zijn. Zoals bacteriële infecties van de longen, gewrichten, of zelfs de hersenen. Deze complicaties komen vooral voor bij kinderen met een slecht immuunsysteem, of bij volwassenen en ouderen.

Waterpokken wordt meestal behandeld met antivirale middelen, steroïden en pijn medicatie. Een van de grootste problemen met waterpokken is dat het zo besmettelijk is. Iedereen die niet is gevaccineerd of eerder waterpokken heeft gehad, kan het virus oppikken. Er is maar heel weinig contact voor nodig voor het virus om over te springen op een ander, en zelfs mensen die immuun zijn kunnen later in hun leven gordelroos ontwikkelen.

Als u vermoed dat uw kind waterpokken heeft, neem dan meteen contact op met uw huisarts. Het is belangrijk dat de zaak in de gaten wordt gehouden, zodat mogelijke complicaties zo snel mogelijk verholpen kunnen worden.

Post by Globetrotter

Geef een reactie