Voeding met een laag cholesterolgehalte

Volkorengranen, groenten en fruit zijn allemaal voedingsmiddelen met een laag cholesterolgehalte. De meeste vis en poelier producten bevatten ook weinig cholesterol. Het nuttigen hiervan dient u te beperken tot 5 ons of minder per dag. Als u door de supermarkt loopt, dan zult u veel producten tegenkomen met een label ‘laag in cholesterol’, ‘cholesterolvrij’ etc.

Dit is echter vaak marketingpropaganda. Plantaardige producten bevatten geen cholesterol, alleen dierlijke producten bevatten cholesterol, en soms in zeer grote hoeveelheden. Wat u moet onthouden is dat het eten van producten met een laag cholesterolgehalte niet het enige doel is, maar dat u ook moet letten op verzadigde vetten en transvetzuren, aangezien deze ook schade aanrichten door de cholesterolspiegel van het bloed te verhogen. Als u dus denkt aan producten met een laag cholesterolgehalte, dan moet u ook denken aan producten met weinig transvetten en verzadigde vetten.

Voedingsmiddelen die helemaal geen cholesterol bevatten zijn groenten, fruit, peulvruchten en volkorengranen. Deze dienen dus deel uit te maken van uw cholesterolverlagend dieet. Als u zich wilt houden aan een cholesterolverlagend dieet, dan dient u dagelijks minimaal 3-5 porties groenten en fruit te nuttigen.

Hierbij dient u 6-11 porties peulvruchten en volkoren granen te nuttigen. Deze diëten helpen ook bij het laag houden van uw cholesterolspiegel. Ontbijtgranen, brood, pasta, rijst, erwten en droge bonen bevatten een hoog gehalte aan vezels, onverzadigde vetten en weinig calorieën. Deze voedingsmiddelen bevatten helemaal geen cholesterol.

Wanneer wij het hebben over voedingsmiddelen met een laag cholesterolgehalte, dan kunnen wij enkele dierlijke producten in acht nemen zoals kip en kalkoen, mits het vel is verwijderd. De meeste soorten vis kunnen ook beschouwd worden als voedingsmiddelen met een laag cholesterolgehalte.

Er zijn bepaalde soorten schelpdieren die ook als voedingsmiddelen met een laag cholesterolgehalte kunnen worden beschouwd. Dit is echter niet in alle gevallen zo. Garnalen kunnen bijvoorbeeld bij deze groep horen, maar u moet wel uw inname hiervan beperken tot 5 ons per dag of minder. Deze hoeveelheid kunt u ook toepassen als het gaat om poelier, vis, mager vlees en kip. Tofu, bonen en droge erwten kunnen vleesproducten vervangen aangezien zij weinig cholesterol bevatten. Deze voedingsmiddelen bevatten ook veel vezels, wat ook helpt bij het verlagen van uw cholesterol.

Post by Globetrotter

Geef een reactie