Voeding met een hoog cholesterolgehalte

De primaire bron van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte zijn dierlijke producten. Het hoogste cholesterolgehalte wordt gevonden in lever en eieren. Een eierdooier bevat 213mg cholesterol. Naast dierlijke bronnen zijn er ook andere bronnen zoals boter, roomijs, room, roomkaas, eend, gans en vleesproducten van organen zoals hersenen en nieren.

Als wij kijken naar de cholesterolspiegel in het lichaam, dan kunnen we zien dat niet alleen hoge cholesterol meespeelt, maar dat de cholesterolspiegel ook hoger kan worden als gevolg van de inname van bepaalde soorten vetten zoals transvetten en verzadigde vetten.

Verzadigde vetten verhogen de slechte cholesterolspiegel nog meer dan cholesterol zelf. Als u een voedingspatroon wilt hanteren dat goed is voor uw hart, dan zult u uw inname van verzadigde vetten moeten beperken tot 7-10%, en niet meer dan dat. Als u last heeft van een cholesterolprobleem, dan zult u het zelfs onder de 7% moeten houden.

Dierlijke producten zijn niet alleen een bron van cholesterol, maar ook een bron van veel verzadigde vetten. Deze voedingsmiddelen zijn- pluimvee, rundvlees, verwerkte vleesproducten, kalfsvlees, boter, melk, kaas, room, roomijs, en gebakken producten die vaak veel eierdooiers bevatten. Alle plantaardige voedingsmiddelen zijn vrij van cholesterol, maar toch zijn ze lang niet altijd vrij van verzadigde vetten. Sterker nog, veel van deze producten bevatten juist een hele hoge gehalte aan verzadigde vetten, zoals palmolie, kokosolie en palmzaadolie.

Al zijn deze voedingsmiddelen geen directe bron van cholesterol, ze verhogen wel degelijk het risico op het ontwikkelen van hoge cholesterol vanwege hun hoge gehalte aan verzadigde vetten. Transvetten worden gevormd wanneer er waterstof aanwezig is in de lucht, terwijl vloedbare plantaardige olie tegelijkertijd wordt verhit. Dit proces wordt ook wel hydrogenatie genoemd. Olie zal een hoog gehalte aan transvetten hebben wanneer de hydrogenatiewaarde hoger is.

Transvetten komen voor in producten als margarine, commercieel gebakken voedingsmiddelen, crackers, koekjes, gefrituurde producten en verwerkte producten. Wanneer u voedingsmiddelen met hoge cholesterolwaarden in acht moet nemen, dan zijn transvetten nog riskanter dan verzadigde vetten. Zij verhogen namelijk nog sterker de slechte cholesterolspiegel. Transvetten kunnen significant de LDL spiegel verhogen en de HDL spiegel verlagen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie