Symptomen van virale meningitis

Er zijn twee vormen van meningitis – het veel voorkomende virale meningitis en het extreem zeldzame bacteriële meningitis wat dodelijk kan zijn, en wat slechts 10% van alle gevallen betreft. Dit betekent dat virale meningitis bijna 90% van alle gevallen van meningitis veroorzaakt, wereldwijd. De ziekte is echter mild en geen reden tot zorg. Meestal zijn de symptomen na een week of twee weer verdwenen.

De symptomen van virale meningitis duren even om zich te ontwikkelen en te manifesteren. Dit kan soms dagen duren, maar in sommige gevallen gebeurt het erg snel. De symptomen verschillen per persoon, en niet iedereen heeft last van alle symptomen tegelijk.

Algemene symptomen van Virale Meningitis

De meest voorkomende symptomen van virale meningitis zijn overgeven, keelpijn, uitslag, lethargie of vermoeidheid, stijve nek en koorts wat gepaard gaat met hoofdpijn. De symptomen beginnen zich meestal te manifesteren binnen een week na blootstelling aan de virussen die rondzweven in de lucht. Dit met name in de zomer.

De patiënt zal volledig herstellen, maar de nasleep kan nog dagen, soms zelfs maanden duren. Deze nasleep betreft onder andere slecht concentratievermogen of gedragsproblemen, en andere soorten zoals veranderingen van persoonlijkheid, slapeloosheid, spiertrekkingen, hoofdpijn, vermoeidheid, spierzwakte, etc.

Als baby’s virale meningitis oplopen, dan manifesteren de symptomen zich meestal geleidelijk. Uw baby zal prikkelbaar zijn, suf en slaperig zijn, weigeren te eten, weigeren getroost te worden, en het zal huilen als het opgepakt of gewiegd wordt. Als de baby jonger is dan 18 maanden, dan zullen de symptomen zich manifesteren als een gevoelige of stijve rug, extreme prikkelbaarheid en complete weigering om geknuffeld en getroost te worden. Bij sommigen kunnen de fontanellen (zachte plekken van het hoofd) uitpuilen.

Soms kan er sprake zijn van rode uitslag op de armen en benen, of soms zelfs over het gehele lichaam. Op sommige plekken kan deze uitslag ook opgezet zijn. Conjunctivitis en keelpijn zijn symptomen van virale meningitis dat wordt veroorzaakt door enterovirussen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie