Rubella

Duitse mazelen, ook wel bekend als rubella, is een zeer besmettelijke virale infectie dat vooral voorkomt in ontwikkelingslanden. Hoewel de ziekte ook in westerse, ontwikkelde landen voorkomt, is rubella inmiddels grotendeels uitgeroeid dankzij de vaccinaties die in de kindertijd worden toegediend.

Het rubella virus wordt vaak verward met het rubeola virus, wat mazelen veroorzaakt. Deze twee virussen zijn niet aan elkaar verwant, al hebben ze wel een aantal soortgelijke symptomen en kenmerken. Rubella wordt over het algemeen als vrij onschuldig beschouwd bij kinderen, en vaak verloopt het zonder symptomen.

Rubella is vooral gevaarlijk voor mensen die een slechte gezondheid hebben, een verzwakt immuun systeem hebben, of die zwanger zijn. Rubella is vooral gevaarlijk bij zwangere vrouwen. Dit komt doordat het een groot risico met zich meebrengt voor het ongeboren kind, het kan een aantal ernstige complicaties veroorzaken zowel voor als na de geboorte.

Dit syndroom wordt congenitale rubella genoemd, en het kan geboortedefecten veroorzaken, een laag geboorte gewicht, doofheid, blindheid, en zelfs mentale retardatie. Als de moeder vroeg in de zwangerschap met rubella besmet raakt, dan kan dit syndroom zich voordoen. Iedere zwangere vrouw die de juiste zorg krijgt, wordt gescreend voor rubella.

De symptomen van rubella zijn soortgelijk maar veel minder ernstig dan de symptomen va de mazelen. Meestal begint het met lichte koorts en symptomen die op dat van verkoudheid lijken. Dit omvat vaak ook gezwollen lymfeklieren in de nek of achter de oren. Hierna zal zich een rozeachtige uitslag ontwikkelen in het gezicht, en naar mate de dagen vorderen kan deze uitslag zich verspreiden over het lichaam.

De symptomen zijn lang niet zo ernstig als die van de mazelen. Echter, hoe ouder de patiënt, hoe ernstiger de symptomen, evenals bij de mazelen. Het grootste rubella probleem bestaat in landen waar het vaccin niet beschikbaar is, of simpelweg niet wordt toegediend. De vaccinatie biedt levenslange immuniteit voor het rubella virus, en tevens voor het normale rabiës virus. Deze vaccinatie is van groot belang voor iedereen die nog niet immuun is.

Post by Globetrotter

Geef een antwoord