Prostaatkanker met uitzaaiingen

prostaatkander2

Prostaatkanker treft mannen wereldwijd, maar deze ziekte wordt nog steeds beschouwd als een mysterie, gezien het feit dat de oorzaken en de symptomen nog steeds niet duidelijk zijn. Sommige symptomen die horen bij deze ziekte, kunnen ook veroorzaakt worden door een andere aandoening van bijvoorbeeld de urinebuis of de blaas, zoals een ontsteking. Als iemand dus last heeft van ongemak bij het plassen, of wanneer iemand vaak aandrang heeft om te plassen, dan is het belangrijk dat hij onmiddellijk naar de huisarts gaat ter controle, om prostaatkanker uit te sluiten.

De huisarts zal uw PSA in het bloed laten controleren. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat.

Voordat wij de details van prostaatkanker gaan bespreken, zijn er een aantal belangrijke dingen over deze ziekte die u moet weten. Prostaatkanker tast de prostaatklier aan. Dit is een kleine klier die deel uitmaakt van de geslachtsdelen van de man. Deze klier heeft de vorm van een walnoot en helpt de doorstroming van het sperma bij de ejaculatie door vocht aan het sperma toe te voegen. Kwaadaardige groei in de weefsels van deze klier staat bekend als prostaatkanker. Normaal gesproken verloopt de groei van deze kwaadaardige weefsels erg traag, en blijft het binnen de prostaatklier, waardoor het genezen kan worden als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Gemetastaseerde prostaatkanker

Prostaatkanker komt voornamelijk voor bij mannen van vijftig jaar en ouder. Het is daarom van groot belang dat mannen van vijftig jaar en ouder zich jaarlijks laten controleren om ziektes te elimineren, inclusief prostaatkanker.

Medisch gezien wordt prostaatkanker verdeeld over vier stadia. In het eerste stadium bevindt de kamer zich alleen in de prostaat zelf. In het tweede stadium breidt de kanker zich uit, maar heeft het zich nog niet verspreid tot buiten de prostaatklieren. In het derde stadium tasten de kwaadaardige cellen de weefsels buiten de prostaat aan.

Het vierde stadium heet het gemetastaseerde stadium. In dit stadium hebben de kwaadaardige vellen zich verspreid naar andere delen van het lichaam, met name de botten. Dit stadium staat ook wel bekend als het vergevorderde stadium waarbij er geen behandelmogelijkheden meer zijn om de groei van de cellen tegen te gaan met behulp van een operatie of chemotherapie. In dit stadium is alleen nog behandeling mogelijk om de pijn en ongemakken te verminderen.

Post by Globetrotter

Geef een reactie