Prostaatkanker behandelingen

prostaatkander2

Prostaatkanker komt alleen voor bij mannen, aangezien de kankercellen groeien in de prostaatklier, wat een belangrijk onderdeel is van het mannelijke geslachtsorgaan. De prostaat bevindt zich vlakbij de urinebuis, en vlak onder de blaas. Het zorgt voor vocht wat zich bij het sperma voegt tijdens de ejaculatie. Tot op heden is de precieze oorzaak van prostaatkanker nog niet gevonden, maar er wordt gezegd dat getrouwde mannen grotere kans hebben op deze vorm van kanker dan vrijgezelle mannen. Mannen van boven de vijftig hebben ook een grotere kans op deze ziekte.

Anderen oorzaken van prostaatkanker

Andere factoren die beschouwd worden als mogelijke oorzaken van prostaatkanker zijn overgewicht vanwege de opstapeling van vet in het lichaam, mineraaldeficiëntie (vooral zinkgebrek bij mannen), hormoon onevenwicht wat veel voorkomt bij oudere mannen of door stress, angst en spanning, en het kan ook genetisch zijn en overgedragen worden van vader op zoon. Testosteron deficiëntie kan deze ziekte veroorzaken doordat deze deficiëntie tot gevolg heeft dat de productie van oestrogeen toeneemt, wat tot de ontwikkeling van kwaadaardige cellen leidt.

Behandelingen voor prostaatkanker

De groei van de kwaadaardige cellen begint in de klierweefsels die zich binnenin de prostaatklieren bevinden. Als de ziekte in het eerste stadium wordt ontdekt, dan is de kans op herstel groot. De ziekte wordt echter meestal pas in een veel later stadium ontdekt, en de behandelingen die dan tegen de ziekte gebruikt worden zijn verschillend.

Het meest gebruikelijke is het uitvoeren van een ingreep waarbij de prostaatklieren en de weefsels daaromheen verwijderd worden. Een andere behandeling is bestraling.

Dit wordt van buitenaf gedaan door de straling met veel kracht op een bepaald doel binnenin het lichaam te richten. Hormonale behandelingen kunnen ook worden gebruikt. Dit wordt ook wel de androgeen-onthoudingsbehandeling genoemd. Hierbij wordt het niveau aan androgeen in het lichaam teruggebracht, wat de groei van de kwaadaardige cellen remt. Hormonale behandelingen worden meestal gebruikt bij patiënten die al een ingreep of bestalingen hebben ondergaan. Chemotherapie kan ook worden ingezet.

Post by Globetrotter

One Response to Prostaatkanker behandelingen

Geef een reactie