Prostaatkanker behandeling met een robot operatie

De behandeling van prostaatkanker is afhankelijk van het stadium waarin het ontdekt wordt. Als prostaatkanker beperkt is tot de prostaat, zijn er diverse opties mogelijk. Wat de beste behandeling is, is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van de leeftijd, of eigenlijk de levensverwachting. Deze wordt ook bepaald door de andere ziekten (co-morbiditeit). Daarnaast de is hoeveelheid prostaatkanker die is gevonden en de mate van agressiviteit van belang voor de keuze van de behandeling.

Zo kan men kiezen tussen een actief vervolgend beleid, waarbij de patient om de zoveel maanden wordt gecontroleerd door de uroloog. Mocht de kanker zich uitbreiden of zijn er klachten, dan kan dat het moment zijn om over te gaan naar een behandeling.

Prostaatkanker die beperkt is tot de prostaat kan bij mensen met een levensverwachting van 10 jaar of meer worden behandeld met een in opzet genezende therapie. Grofweg hebben een operatie, bestraling van buiten en bestraling van binnenuit (brachytherapie) dezelfde kans op genezing. Van belang is dat de hele prostaat wordt behandeld en niet alleen een deel van de prostaat. Tot op heden zijn er geen standaard behandelingen waarbij men alleen het aangetaste deel van de prostaat kan behandelen; deze behandelingen zijn dan experimenteel.

Bij een operatie wordt de hele prostaat verwijderd. De manier van opereren kan verschillen tussen de klassieke open operatie, een kijkoperatie (sleutelgat-operatie) of een robot geassisteerde kijkoperatie. De directe gevolgen na een operatie kunnen bij alle methodes aanwezig zijn. Zo zijn veel mensen na een operatie niet volledig in staat de urine goed op te houden. Ook kan het vermogen om op spontane wijze erecties te krijgen wegvallen. Als er zenuwbanen die naast de prostaat lopen bewaard kunnen blijven, is de kans groter dat er wel spontane erecties mogelijk zijn na een operatie, al moeten deze zenuwbanen soms enkele maanden de tijd krijgen om te herstellen. Het ophouden van de urine heeft soms ook wat hersteltijd nodig. Een jaar na zo’n operatie is ongeveer 95% van de mensen goed in staat de urine zelf op te houden. Tegenwoordig, met de moderne operatietechnieken, herstellen de mensen steeds sneller. Dit komt doordat je met de hulp van bijvoorbeeld een robot nauwkeuriger kan werken door veel beter (3-D) zicht tijdens de operatie en de fijne bewegingen.

ARNHEM – Patiënten die een prostaatoperatie ondergaan in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem worden met ingang van deze week geopereerd door urologen die gebruik maken van een robot. De eerste ingreep waarbij de robotchirurgie in Arnhem werd toegepast, had zaterdag plaats.

Uroloog Carl Wijburg, die de ingreep uitvoerde, schat in dat de komende weken telkens twee patiënten met behulp van de Intuïtie Da Vinci SI-robot worden geopereerd.
De robot vertaalt de bewegingen van de uroloog, die enkele meters verwijderd van de patiënt opereert, met extreme precisie. Hierdoor wordt omliggend weefsel gespaard. Er treedt minder bloedverlies op en het risico op complicaties als bloedverlies vermindert. Het herstel verloopt sneller. Rijnstate wil op jaarbasis tweehonderd patiënten met prostaatkanker op deze manier opereren. Later dit jaar volgen patiënten met blaas- en mogelijk ook nierkanker.

Copyright:

Carl Wijburg, Uroloog

Urologie Arnhem.


Post by Globetrotter

Geef een reactie