Oefeningen bij Osteoporose

Osteoporose is een ziekte waar veel mensen aan lijden als zij ouder worden. Als u het heeft, dan zijn uw botten zwak en breekbaar, vooral rondom de heupen, de rug en de polsen. Een goede manier om osteoporose te voorkomen, of om uw botten te versteviging als u het al heeft, is lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging is een van die dingen die aangeraden worden voor de algehele gezondheid van uw lichaam, maar lang niet iedereen denkt bij osteoporose aan lichaamsbeweging. De reden hiervoor is dat botten van mensen met osteoporose gemakkelijk breken, waardoor mensen vaak denken dat lichaamsbeweging juist gevaarlijk is omdat zij misschien botten zullen breken.

Het blijkt echter dat beweging uw lichaam juist helpt te zorgen voor de botten. De spieren rondom uw botten zullen ervoor gaan zorgen dat u meer kunt doen met minder moeite. Tevens is het goed voor uw evenwicht, waardoor u minder risico loopt om te vallen en hierbij botten te breken.

Als u van plan bent om meer te gaan bewegen ter preventie of ter behandeling van osteoporose, dan is het verstandig eerst te overleggen met uw arts. Als u al osteoporose heeft, dan heeft u misschien eerst een botdichtheidscan nodig, om u te helpen bepalen welke oefeningen het meest geschikt zijn voor u. Net zoals bij het diëten bijvoorbeeld, bestaat er geen vast plan dat voor iedereen werkt. Er is voor iedereen een ander plan, en wanneer u de verkeerde volgt, krijgt u niet de gewenste resultaten. Er zijn drie belangrijke soorten training waar mensen met osteoporose bij uitstek baat bij hebben. Dit zijn krachttraining, aerobic met gewichten, en flexibiliteit.

Helaas speelt leeftijd ook een grote rol. Naar mate u ouder wordt, verliest u meer botmassa. Naar mate u meer botmassa verliest, hoe groter de kans wordt op osteoporose. Ook uw bouw, etniciteit en familiegeschiedenis spelen mee in uw kans op het ontwikkelen van osteoporose. De factoren waar u wel invloed op heeft, al dan niet met wat hulp, zijn geslachtshormonen, anorexia nervosa, uw consumptie van calcium en vitamine D, uw medicatiegebruik, uw levensstijl, het al dan niet roken en uw consumptie van alcohol. Dit zijn slechts enkele dingen die van invloed zijn.

Post by Globetrotter

Geef een antwoord