Mannelijke Menopauze

Mannelijke Menopauze


Het blijkt dat menopauze niet alleen een vrouwelijk probleem is. Mannelijke menopauze, de penopauze, wordt nu ook door vele artsen in acht genomen. Mannen vertonen enkele van dezelfde symptomen die vrouwen ook doormaken tijdens de menopauze. Hoewel mannen geen eierstokken hebben, hebben zij wel testosteron. Als de testosteronspiegel daalt, dan kunnen mannen dus ook last krijgen van ‘menopauze’ klachten.

Mannen maken niet, zoals bij vrouwen in de menopauze, een specifieke periode door. Naar gelang mannen verouderen daalt de testosteronspiegel. Andere factoren kunnen ook meespelen in de snelheid waarmee deze testosteronspiegel daalt. Diabetes is hier een goed voorbeeld van.

Er is echter een ding zeker. Mannen die deze daling van hun testosteronspiegel doormaken, kunnen dezelfde symptomen ervaren als vrouwen in de menopauze. Deze symptomen variëren van zwakte tot seksuele problemen. Depressie is ook een bekend fenomeen bij mannen die de penopauze doormaken. Er is nog steeds onderzoek gaande om te achterhalen of deze symptomen een weerspiegeling zijn van de dalende testosteronspiegel, of simpelweg een bijproduct van veroudering.

Dalingen van de testosteronspiegel zijn vaak variabel. Sommige mannen kunnen bijvoorbeeld seksueel actief en viriel zijn tot op hun 70e of 80e. Bij andere mannen kan deze achteruitgang echter al op veertig jarige leeftijd gebeuren. De term ‘mannelijke menopauze’ is over het algemeen niet nog universeel geaccepteerd in de medische wereld.

Om bij een individu vast te stellen of er sprake is van mannelijke menopauze, kan een arts onderzoek aanvragen om de testosteronspiegel in het bloed te meten. De uitslag van deze test, samen met de symptomen, kan ertoe leiden dat de arts vaststelt dat de patiënt inderdaad last heeft van mannelijke menopauze.

Testosteron vervangingstherapie is de meest bekende therapie bij een lage testosteronspiegel. Er zijn echter wel potentiële risico’s en bijwerkingen bij deze behandeling. Veel artsen zullen daarom liever veranderingen in de levensstijl aanraden. Deze kan bestaan uit een bewegingsprogramma, of misschien zelfs andere medicijnen die de symptomen kunnen behandelen.

Mannelijke menopauze wordt nog steeds onderzocht. Er is nog steeds geen zekerheid over of er een direct verband is tussen de klachten en de testosteronspiegel. Op dit moment is de mannelijke menopauze daarom nog altijd een theorie.

Post by Globetrotter

Geef een reactie