Hoog Cholesterol

Hoge cholesterol, wat ook wel hypercholesterolemie wordt genoemd, kan worden ontwikkeld door de overtollige vettige aanslag in de bloedvaten. Over een bepaalde periode kan deze aanslag zo erg opbouwen dat de doorstroming van het bloed door de bloedvaten ernstig wordt belemmerd. Als het hart als gevolg hiervan niet genoeg zuurstof aangeleverd krijgt via het vloed, dan wordt het risico op een hartaanval groter. Aan de andere kant kan een ontoereikende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen het risico op beroerten verhogen.

Gelukkig is hoge cholesterol een aandoening wat gemakkelijk voorkomen, in de hand gehouden en behandeld kan worden. U kunt effectief hoge cholesterol in de hand houden door uw levensstijl aan te passen, uw dieet in de gaten te houden, en regelmatig te bewegen. Het kan ook zijn dat u medicatie moet gebruiken voor hoge cholesterol.

Helaas zijn er geen duidelijke symptomen die wijzen op hoge cholesterol. Het is alleen te achterhalen aan de hand van diagnostisch bloedonderzoek. Uw arts zal het onderzoek uit moeten voeren. Het wordt aangeraden de test te ondergaan op uw twintigste, en het vervolgens om de vijf jaar te laten herhalen. Als uw cholesterolspiegel zich niet binnen de gewenste waarden bevindt, dan kan uw arts van u verlangen dat u de test vaker ondergaat.

Cholesterol wordt via het bloed vervoerd en koppelt zich vervolgens aan bepaalde eiwitten. Deze eiwitten staan bekend als lipproteïnen. Er zijn drie verschillende soorten cholesterol – low density lipoprotein (LDL), very low density lipoprotein (VLDL) en high density lipoprotein (HDL).

LDL is slecht voor uw gezondheid, omdat het zich opbouwt op de wanden van bloedvaten. Hierdoor worden deze stugger en nauwer, wat het risico op hartaanvallen vergroot. VLDL, aan de andere kant, bevat een hoog gehalte triglyceriden, wat de LDL groter maakt van volume, wat uiteindelijk de bloedvaten nog nauwer maakt.

HDL wordt ook wel ‘goede’ cholesterol genoemd. Het draagt in positieve zin bij aan onze gezondheid. Het werkt als een soort cholesterol vuilnisman wat de overtollige cholesterol uit onze bloedbaan ophaalt en dit aflevert bij de lever om verwijderd te worden. Er zijn bepaalde levensstijlen die het risico op hoge cholesterol verhogen, zoals een levensstijl met weinig beweging, overgewicht, slechte voedingsgewoonten, roken en overmatige alcoholconsumptie.

Post by Globetrotter

Geef een reactie