Het risico van tanden bleken

Het bleken van tanden is een cosmetische procedure waarvan de bedoeling is dan de persoon die prachtige glimlach aan de wereld zal gaan laten zien. Ironisch genoeg kan het ook gebeuren dat de persoon na de behandeling juist fronzen en zijn tanden verstoppen in plaats van ze te laten zien. Dit is wat er gebeurt wanneer een persoon die een tand-witmakend middel verkeerd heeft gebruikt, en de instructies niet juist heeft opgevolgd. Dit kan ook gebeuren als de persoon expres de dosering van het middel heeft verhoogd.

Er zitten risico’s vast aan het witter maken van tanden. Dit is zeker het geval wanneer het gebruikte middel waterstofperoxide betreft. Het is ook niet zonder risico’s om de tanden te bleken. Een van de meest bekende bijwerkingen van het bleken van de tanden zijn chemische brandwonden. Dit kan gebeuren bij de zachte weefsels van de mond wanneer het bleekmiddel op de tanden wordt aangebracht. Ook het tandvlees is zeer gevoelig voor deze brandwonden, gezien het feit dat ze erg gevoelig zijn.

Een ander geval dat geassocieerd wordt met het bleken is opnieuw verkleuren van de tanden. Het is waarschijnlijk dat de tanden uiteindelijk weer donkerder zullen worden en dat de effecten van het witten langzamerhand zullen verdwijnen. Dit heet het ‘rebound-effect’. Volgens onderzoek is de gemiddelde rebound tijd – dit is de tijd die voorbijgaat voordat het bleekeffect verdwenen is – ongeveer 30 dagen. Ook is gebleken dat het effect sneller verdwijnt wanner de tanden drie tot vier tinten lichter zijn gemaakt.

Het volgende risico dat verbonden is aan het witter maken of bleken van de tanden, is tand gevoeligheid. Milde irritatie wordt ook geassocieerd met tand gevoeligheid. Dit gebeurt omdat bij het witter maken van de tanden, het glazuur ook wordt beschadigd. Ze worden hierdoor gevoeliger en sneller geïrriteerd. Een ander geval betreft irritatie van de huid om de mond door het mondstukje dat wordt gebruikt tijdens het witten van de tanden. Deze passen niet altijd goed in de mond, met irritatie als gevolg. Deze soort irritatie is niet te wijten aan het bleekmiddel. Hoe dan ook, patiënten dienen ervan verzekerd te worden dat deze irritatie binnen drie dagen weg zal trekken.

Over het algemeen worden mensen die dit soort producten willen gebruiken aangeraden eerst een deskundige te raadplegen. Dit vanwege het feit dat er veel chemische componenten in het spel zijn die ernstige bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben wanneer er geen consult heeft plaatsgevonden. Over het algemeen zal een tandarts een patiënt met vullingen of valse tanden het gebruik van deze producten afraden. Men moet ook rekening houden met het feit dat de waterstofperoxide en andere bleekproducten materialen als porselein en andere vullingen niet witter maken. Het gevolg is dat de tanden dan witter worden, terwijl de vullingen hetzelfde blijven.

Het is een standaardregel dat tand wit makende producten alleen zouden moeten worden gebruikt na overleg met een tandarts. Dit vanwege het feit dat er chemicaliën in zitten die meer schade aan kunnen richten dan dat ze goedmaken. Het probleem ligt in het feit dat mensen liever niet met deskundigen overleggen als ze producten kunnen vinden die ze zelf kunnen gebruiken. Dit is in het bijzonder het geval bij producten die vrij verkrijgbaar zijn zonder de noodzaak van een recept.

Post by Globetrotter

Geef een reactie