Goede Cholesterol

Cholesterol is belangrijk voor het in stand houden van onze gezondheid, en dan met name de gezondheid van het hart. Cholesterol speelt een belangrijke rol bij het uitvoeren van verschillende functies in het lichaam, zoals de productie van geslachtshormonen, de opbouw van lichaamscellen, enzovoort. Cholesterol wordt door het lichaam getransporteerd via de bloedbaan, en vervolgens wordt het gekoppeld aan eiwitten. Deze eiwitten worden ook wel lipproteïnen genoemd.

High Density Lipoprotein (HDL) staat bekend als goede cholesterol, en dit is nodig voor een groot aantal lichaamsfuncties. Ons doel is dus om onze HDL spiegel te verhogen. Artsen raden aan om onze low density lipoprotein (LDL) spiegel, oftewel slechte cholesterol, te verlagen. Maar tegelijkertijd raden zij ook aan om onze HDL spiegel te verhogen. Het verlagen van de LDL spiegel en het verhogen van de HDL spiegel is de ideale manier om hartproblemen uit de weg te gaan.

Goede cholesterol functioneert als een soort cholesterol vuilnisman, wat overtollig cholesterol uit de bloedbaan oppakt en terugbrengt naar de lever, waar het uit het lichaam wordt weggegooid. Als u veel goede cholesterol in uw lichaam heeft, dan betekent dit automatisch dat u een lagere hoeveelheid slechte cholesterol in uw lichaam heeft. Goede cholesterol speelt ook een belangrijke beschermde rol voor uw bloedvaten en de gezondheid van uw hart. Het heeft ook een ontstekingsremmend, anti-oxiderend en stollingsremmend effect.

Het is waar dat het verlagen van uw slechte cholesterolspiegel belangrijk is, maar dit alleen is niet genoeg om hart en vaat ziekten te voorkomen. Het is daarom erg belangrijk om te zorgen dat u tegelijkertijd uw goede cholesterolspiegel verhoogt. Het verhogen van uw goede cholesterolspiegel verlaagt de sterfte als gevolg van hart en vaat ziekten.

Als u niet weet wat de huidige toestand is aangaande uw goede cholesterolspiegel, dan is het geen slecht idee een arts te raadplegen voor controle. Als uw waarden niet binnen de gewenste waarden vallen, dan zult u uw levensstijl moeten aanpassen om uw goede cholesterolspiegel te verhogen. Veel mensen nemen als streefdoel een HDL spiegel van 60mg/dL.

Een HDL spiegel lager van 40mg/dL verhoogt significant het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Voor een gemiddelde gezonde man varieert een gezonde HDL spiegel tussen een waarde van 40-50mg/dL. Aan de andere kant varieert de HDL spiegel van een gezonde vrouw tussen een waarde van 50-60mg/dL. Vrouwelijke geslachtshormonen hebben een positieve invloed op goede cholesterol.

Post by Globetrotter

Geef een reactie