De diagnose prostaatkanker

prostaatkander2

Diagnose stellen is het systeem van het vaststellen van een ziekte zodat de juiste behandeling kan worden ingezet door de arts die de juiste medicatie voorschrijft en advies geeft over andere maatregelen zodat de patiënt volledig kan herstellen. Diagnosen worden meestal gesteld op basis van symptomen die zich bij iemand voordoen, maar in de meeste gevallen van prostaatkanker doen zich geen symptomen voor. Daarom is het belangrijk dat mannen van boven de vijftig maandelijks hun gezondheid laten onderzoeken om de kans op deze ziekte te elimineren. Bij dit onderzoek wordt ook het bloed onderzocht om prostaatkanker op te sporen.

 

De diagnose prostaatkanker

Dit routine onderzoek kan leiden tot de diagnose van prostaatkanker, maar de nadruk ligt vooral op het onderzoeken van mannen waarbij deze ziekte in de familie voorkomt, of mannen die overgewicht hebben en enkele tekenen of symptomen vertonen die in verband kunnen worden met deze ziekte. De arts kan bijvoorbeeld kijken naar problemen die de patiënt ondervindt op het gebied van de urinelozing. Bijvoorbeeld als de aandrang is toe- of afgenomen, of er doen zich andere problemen voor bij het urineren. Deze ziekte kan ook worden vastgesteld terwijl er onderzoek loopt naar andere aandoeningen.

 

Andere methoden voor het vaststellen van prostaatkanker zijn biopsie, trans-rectale ultrasonografie, en cystoscopie. Deze methoden worden gebruikt wanneer de arts hier tijdens routineonderzoek of onderzoek naar andere aandoeningen het gevoel heeft dat dit nodig is. Normaal gesproken wordt de onderzoeksmethode gebruikt dat via het rectum gaat. Dit staat ook wel bekend als digitaal rectaal onderzoek. Er bestaan ook antigenen tests die specifiek bedoeld zijn voor het vaststellen van deze ziekte.

 

Het digitale rectale onderzoek en het antigeen test dienen samen te worden uitgevoerd om de diagnose prostaatkanker te kunnen stellen. Hiermee kan namelijk een betrouwbaarder resultaat worden verkregen dan wanneer de tests allebei apart worden uitgevoerd. Bij het digitale rectale onderzoek zal de arts een vinger in de anus brengen om te zoeken naar eventuele abnormale groei aan de binnenwand van het rectum. Op deze manier kan de achterkant van de prostaat worden gevoeld.

Post by Globetrotter

Geef een antwoord