Cluster Hoofdpijn – Migraine

migraine2

Cluster hoofdpijn en migraine

Cluster hoofdpijn wordt onder meer gekenmerkt door een intense mate van pijn. Clusters worden gedefinieerd als pijnen in het hoofd die veelal periodiek voorkomen. Deze worden onderbroken door spontane remissies. Er is nog steeds geen duidelijke oorzaak bekend.

Een ding is echter zeker: de pijn bij cluster hoofdpijn is intens en krachtig. Een aanval vindt meestal plaats binnen 15 minuten tot 3 uur. Een aanval begint meestal erg snel, zonder de gebruikelijke tekenen die de aantocht van een klassieke migraine aanval verraden. Er zijn echter mensen die cluster hoofdpijn hebben gehad die beweren donkere “schaduwen” te hebben waargenomen die een aanval aankondigden. Deze soorten hoofdpijn worden vaak aangezien voor een hersentumor of multipele sclerosis – althans, totdat de patiënt de juiste diagnose krijgt.

De mate van pijn die voorkomt bij cluster hoofdpijn is vaak heviger en dieper dan bij  migraine. Sommige vrouwen hebben de pijn zelfs omschreven als ‘erger dan het baren van een kind’.

 

Symptonen

De symptomen van een cluster hoofdpijn zijn onder andere; het hangen van een oog, tranen of traanvochtproductie en een loopneus. Andere meer zeldzame symptomen zijn blozen, zweten of zwellen van het gezicht. Er is ook een gedragspatroon dat zich bij cluster hoofdpijn betrekt, zoals rusteloosheid. De patiënt probeert ook felle lichten of irriterende geluiden te vermijden, en de patiënt is misselijk.

 

Triggers

Triggers voor cluster hoofdpijn zijn :

  • Alcohol gebruik
  • Sterke geuren zoals van parfum , oplosmiddelen , verf
  • Zware inspanningen waarbij je lichaamstemperatuur oploopt
  • Roken

Cluster hoofdpijn is leeftijdsonafhankelijk , maar met regelmaat komt voor dat er langere pijn vrije periodes zijn. In 1 op 20 gevallen is er iemand in de familie die ook last heeft van deze aandoening. In tegenstelling tot migraine , komt cluster hoofdpijn meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Behandeling is zeer divers , persoonsafhankelijk en specifiek . Laat uw dokter daarin adviseren ! Een onderdeel van de behandeling kan het toedienen zijn van zuurstof om een aanval te verzachten.

 

Propere lucht graag

De factor zuurstof is ook onderwerp bij menig onderzoek : wat is de invloed van de luchtkwaliteit bij cluster hoofdpijn ?

Post by Globetrotter

Geef een reactie