Cholesterol waarden

Cholesterol is een vettige, wasachtige substantie dat wordt geproduceerd door de lever. Dit vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam, zoals de bescherming van bepaalde zenuwweefsels, de constructie van celweefsels en de productie van bepaalde hormonen. Hoewel cholesterol veel goede dingen doet voor het lichaam, kan een teveel aan cholesterol precies het omgekeerde doen.

Het is belangrijk uw cholesterolspiegel onder controle te houden. Wanneer u uw cholesterolwaarden laat nakijken, dan wordt het geschat in mg/dL of milligram/deciliter bloed. Als dit eenmaal is vastgesteld, dan kan de arts het gehele lipoproteine profiel achterhalen, inclusief het totale cholesterolspiegel in het bloed (TC), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL) en triglyceride.

Als uw cholesterolspiegel lager is dan 200mg/dL, terwijl alle andere factoren zich binnen de gewenste waarden bevinden, dan betekent het dat uw gezondheid veilig is, en dat u vrijwel risicovrij bent, of tot de lage-risico groep behoort. Als uw TC een waarde van 200-239 mg/dL betreft, dan wordt u in de groep ‘grenzend op hoog risico’ geplaatst. Op dit moment is het mogelijk dat uw HDL spiegel tegenwicht biedt tegenover uw LDL spiegel, maar wanneer uw TC een waarde heeft van 240 mg/dL of hoger, dan behoort u zeker tot de groep ‘hoog risico’.

Wanneer wij het hebbel over de ‘slechte cholesterol’ gehalte, dan is dit een van de meest schadelijke substanties waar wij vanaf moeten komen. Artsen stellen altijd voor onze ‘low density lipoprotein’ (LDL) spiegel te verlagen. Mensen met een LDL spiegel van lager dan 100 mg/dL lopen een lager risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen. Mensen met een LDL spiegel hoger dan 190 mg/dL lopen echter een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen.

Naast het verlagen van uw ‘slechte cholesterol’ spiegel, is het ook belangrijk om een hoge ‘goede cholesterol’ spiegel te waarborgen. Als u een goede-cholesterolspiegel van 60mg/dL bij uzelf kan hanteren, dan betekent het dat u zich veilig stelt van het ontwikkelen van allerlei cardiovasculaire problemen. Over het algemeen hebben mannen een gemiddelde HDL spiegel van ongeveer 40 tot 50/dL en vrouwen ongeveer 50 tot 60 mg/dL HDL.

Ook is het belangrijk om uw triglyceridespiegel in de daten te houden. In normale gevallen zou de triglyceridespiegel niet hogen moeten zijn dan 150mg/dL. Als deze waarde hoger is dan 500mg/dL, dan loopt u een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen. U kunt een hoge triglyceridespiegel ontwikkelen als gevolg van een weinig bewegelijke levensstijl, overgewicht, een voedingspatroon met veel koolhydraten en overmatig gebruik van alcohol. Zorg dus altijd dat u uw cholesterolwaarden in de gaten houdt.

Post by Globetrotter

Geef een reactie