Arthrogrypose Scoliosis

Zoals u waarschijnlijk al weet is scoliose een abnormale bocht in de ruggengraat, wat vanaf de achterkant bekeken opgemerkt kan worden. Veel mensen met een scoliose hebben geen behandeling nodig, en anderen hebben niet meer nodig dan een corset om de ruggengraat recht te trekken of een tijdje te ondersteunen.

Deze mensen hebben eigenlijk alleen zo nu en dan een controle afspraak nodig bij de arts om te zorgen dat het probleem niet verergert. Er zijn echter mensen waarbij een chirurgische ingreep nodig is om het te herstellen. Nu u basiskennis heeft van scoliose, is hier een artikel over arthrogrypose. Arthrogrypose is vrij zeldzaam. Om u een idee te geven, slechts 18 op de 82 patiënten die lijden aan arthrogrypose hebben ook een scoliose.

Arthrogrypose is weer totaal iets anders. Het woord arthrogrypose is Grieks. Het betekent letterlijk ‘kromme of hakerige gewrichten’. Dit is een ziekte dat al bij de geboorte aanwezig is, en het beperkt de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten. Er zijn verschillende oorzaken bekend, waaronder slechte ontwikkeling van spieren en/of gewrichten in de baarmoeder.

Iemand met arthrogrypose die last heeft van een ernstige scoliose, heeft een grote kans dat hij in een rolstoel zal belanden en de rest van zijn leven lang zorg nodig zal hebben. In sommige ernstige gevallen kan de scoliose zo erg worden dat de persoon een operatie moet ondergaan om de rug recht genoeg te maken om te kunnen zitten, en om te voorkomen dat belangrijke organen daarbij beschadigd raken. Naast de individuele behandelingen, zoals corsetten om de ruggengraat te ondersteunen, hebben mensen met scoliose ook vaak fysiotherapie nodig omdat zij mindere mogelijkheden hebben tot lichaamsbeweging. Fysiotherapie kan dan helpen om het voor hen mogelijk te maken om wat meer zelfstandig te kunnen bewegen.

Bij iemand die lijdt aan beide aandoeningen zal de arts goed een oogje in het zeil moeten houden. Zelfs als het erop lijkt dat de scoliose niet erger wordt, is het toch belangrijk om de arts het in de gaten te laten houden. De gevolgen kunnen namelijk zeer ernstig zijn wanneer het toch achteruit gaat, en soms is er dan zelfs een operatie nodig wat voorkomen had kunnen worden. Daarbij kan arthrogrypose vaak goed in de hand worden gehouden, u moet dan alleen wel de juiste stappen ondernemen.

Post by Globetrotter

Geef een antwoord