Moeders met Diabetes

Moeders met Diabetes


Maakt u zich zorgen dat uw kind ook diabetes zal ontwikkelen? Als u een vrouw bent met diabetes type 1, dan is de kans dat uw (toekomstige) kinderen ook diabetes type 1 zullen hebben ongeveer 5%. Als u al moeder bent en u heeft een kind gekregen voordat u 25 werd, dan is de kans 4%. Als u zwanger wordt en een kind krijgt na uw 25e, dan is de kans dat uw kind diabetes type 1 krijgt 1%.

De kans dat uw kind diabetes type 1 heeft is tweemaal zo groot als u voor uw 11e jaar de diagnose diabetes type 1 heeft gekregen. Als zowel u als uw partner dit type diabetes hebben, dan is de kans dat uw kind dezelfde aandoening zal hebben 25%.

Diabetes type 2 kan bij iedere leeftijd bij iemand worden vastgesteld. Dit wordt grotendeels beïnvloed door het dieet en de levensstijl van de persoon in kwestie.

Als u voor uw 50e de diagnose diabetes type 2 heeft gekregen, dan heeft uw kind 14% kans dezelfde soort diabetes te ontwikkelen. Dit wordt 7% wanneer u pas na uw 50 de diagnose heeft gekregen.

Logischerwijs is de kans groter dat een kind diabetes ontwikkeld wanneer de moeder de ziekte ook heeft. Zij is immers degene die het kind 9 maanden draagt. De conditie van het lichaam van de moeder is van invloed op het kind in de baarmoeder. In het geval van diabetes wordt het kind blootgesteld aan een hoge glucosespiegel van het bloed van de moeder. Als zowel de moeder als de vader allebei diabetes type 2 hebben, of wanneer beide families een geschiedenis hebben van diabetes type 2, dan is de kans dat het kind dezelfde aandoening ontwikkeld een alarmerende 50%.

Post by Globetrotter

Geef een reactie